top of page
varvillduslårot.001.jpeg
IMG_5709.JPG

ÖSTERGARNSLANDET

Östergarnslandet är en plats på östra Gotland. Området sträcker sig längs en vacker kustremsa och inåt mot mellersta Gotlands åkermarker och blåbärsskogar. Det är ett väl utforskat sommarparadis för sommarboende och turister, men är för många den plats som verkligen är hemma, året om.  

Östergarnslandet har lite omdiskuterade gränser. Vi har valt att dra gränsen vid skolupptagningsområdet, vilket innebär socknarna Östergarn, Gammelgarn, Kräklingbo, Anga och Ala. 

På Östergarnslandet hittar du inte mindre än fem medeltida kyrkor, en välsorterad matbutik, en grundskola för årskurserna 0-6, förskola, restauranger, tandläkare och mycket, mycket mer! Vill du veta mer om alla dessa verksamheter och de fantastiska människorna bakom dem, häng med under årets gång då vi kommer publicera intervjuer med så många vi hinner med. 

karta gotland.jpg

HITTA HIT

Ta färjan över Östersjön till Gotland. Väl i Visby hoppar du på 41:ans buss till slutstationen, eller styr din egen farkost öster ut. Efter kyrktorn, hagar och kalkstensmurar så kommer du äntligen fram till gränsen till det vi kallar paradiset: Östergarnslandet. 

När du passerat gränsen, fortsätt mot mäktiga fornborgar, djupa skogar, idylliska fiskelägen, långa sandstränder och varför inte ända ut till Östergarns holm.

 

Välkommen hem, här är en plats att slå rot!

IMG_1393.JPG.jpg

ÖSTERGARN

Östergarn är Östergarnslandets största socken med cirka 350 invånare. Östergarn ligger på en udde och har både sten- och sandstränder i tre vädersträck. Här finns en mataffär, bibliotek, flera små hamnar, restauranger, tandläkare och mycket, mycket mer!

GAMMELGARN

Gammelgarn är något mindre än Östergarn med ca 200 invånare, men har precis lika fin natur med skogar, hagar, långa badstränder och fornlämningar. Här bor lammbönderna nästan på rad, så vill du köpa kött eller skinn gör du klokt i att ta en tur till Gammelgarn!

KRÄKLINGBO

I Kräklingbo finns inte bara cirka 200 fantastiska människor, utan även en skola med årskurserna 0-6, brandstation, en av Sveriges bästa restauranger och en kanal där man aktivt jobbar för att stärka vissa fiskbestånd i Östersjön. Kräklingbo råkar även vara en av Sveriges fornlämningstätaste platser och har såklart även en vacker kustremsa att bjuda på

IMG_8953_edited.jpg

ANGA

Anga är en liten socken med cirka 100 invånare. När du strövat färdigt i änget, kollat in fiskeläget och besökt den gamla linbastun där bygden varje år röker kött tillsammans, kan du åka längs en liten grusväg till en salong för att fixa både naglar och make up.

IMG_9129.JPG.jpg

ALA

Ala har cirka 100 invånare och är den enda av socknarna som saknar kust. Men misströsta inte, Ala ligger i stället nära allt! Placerat nästan på mitten av Gotland är du aldrig långt från varken Visby, flera mataffärer, skog eller hav. Tröttnar du på de vackra omgivningarna i Ala med hagar, ängar, åkrar och skogar så kan du alltid ta en paus bredvid kyrkan där det serveras fika, antika möbler, självplock av blommor och miljövänlig målarfärg.

Klicka här för att höra hur fåglarna sjunger i maj

bottom of page